Delphi Xe8 ile Android Uygulaması Geliştirme-1

Resmi olarak ilk öğrendiğim programlama dili olmasından sanırım, Pascal her zaman en çok sevdiğim programlama dili olmuştur. Windows ile beraber Delphi sürümüyle devam eden bu sevdanın nedeni belki de hızlı geliştirme(RAD) yapabilmektir bilemiyorum. Dot Net platformunun hem masaüstü hem web tarafına çözümler sunması, Borland’ın Delphi’yi Embarcadero’ya satması vs. sebepler yüzünden ben de çoğu Delphi geliştiricisi gibi Delphi 7 sürümünde kalmıştım. Bir ara ücretsiz olarak dağıtılan Turbo Delphi’yi denediysem de, Delphi 7’deki uygulama geliştirme deneyiminden aldığım tadı bir daha alamadım.

Günümüzde akıllı cep telefonlarının yaygınlaşmasını, bilgisayarların ilk yaygınlaştığı döneme benzetiyorum. Akıllı cep telefonları için uygulamalar, henüz oldukça yeni. Dolayısıyla bu dünyaya ilk girenler avantajlı olacaklar. Ancak burada bir sorun var, akıllı cep telefonu pazarını domine eden iki tane işletim sistemi var; IOS ve Android. Yazılım geliştiricinin mobil uygulama geliştirirken bir tercih yapmak gerekiyor.

İşte Delphi Xe5 sürümünden bu yana, FireMonkey adını verdiği bir platformla, hem IOS hem de Android hem de masaüstü Windows için tek kodla uygulama geliştirme imkanı veriyor. Delphi Xe8’in kullanıldığı bugünlerde mobil uygulama geliştirme deneyimi hala kusursuz değil ancak iş görecek bir seviyeye gelmiş. Delphi Xe8 önceki sürümlere göre mobil uygulama geliştirmede bir takım farklılıklar olduğundan(bu farklar benim kafamı oldukça karıştırmıştı) bu yazının en azından size Delphi Xe8’in mobil uygulama geliştirme mantığını ve yapılabilecekleri anlamakta yardımcı olacağını düşünüyorum. Cep telefonunda hızlıca not almak için adım adım bir uygulama geliştireceğiz.

 Delphi Xe8’i açtıktan sonra File menüsünden New/Multi-Device Application – Delphi seçeneğini seçerek işe başlıyoruz.

Ekrana gelen aşağıdaki pencereden Blank Application’u seçip OK’e tıklıyoruz.

 

Bu aşamada sağ taraftaki Project Manager penceresinin Target Platforms(Win32) bölümündeki +’ya tıkladığımızda aşağıdaki görüntüyle karşılaşıyoruz.

 

Buradan anlamamız gereken şu; şu anda Projemiz kalın olarak belirtilen 32-bit Windows için derlenecek. Windows’da derlemek Android’e göre onlarca kat daha hızlı olduğu için size tavsiyem geliştirme işlemlerinizi Windows tarafında yapıp, geliştirme bittikten sonra Android’de derleme yapıp apk dosyasını üretmek yönünde olacaktır. Artık uygulamamızı kaydetme zamanı geldi. File menüsünden Save All diyerek projeyi kaydediyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, projeye vereceğiniz ismin, uygulamayı cep telefonunuza yüklediğinizde kullanılacak isim olduğudur. Ben uygulamayı bilgisayarımdaki NotAl isimli bir klasöre NotAld.proj adıyla kaydettim.

 Geliştirdiğimiz uygulama cep telefonunda görüntüleneceği için, varsayılan olarak 640x480 boyutlarında gelen formumuzun yüksekliğini(height) 650, genişliğini(width) 300 olarak sol taraftaki Object Inspector penceresinden ayarlıyoruz. Burada isterseniz formun yer aldığı pencerenin üst tarafındaki View bölümünden aşağıdaki seçeneklerden birini de seçebilirsiniz.

 

 Bu arada ben Delphi 7 ara yüzüne alışık olduğumdan Classic Undocked ara yüzünü kullanıyorum. O yüzden forma koyulacak nesnelerin yeri sizde farklı görünebilir, şaşırmayın.

 

 Cep telefonlarını dikey ve yatay modda kullanabiliyoruz. Geliştirdiğimiz uygulamanın her iki durumda da telefon ekranını kaplayabilmesi için Standart araç çubuğundaki Tpanel bileşeninden iki taneyi forma yerleştiriyoruz. Üstteki panelin Align özelliğini Top, alttaki panelin Align özelliğini Client olarak ayarlıyoruz.

Uygulamamızda kullanıcının notlarını yazabilmesi için, alttaki panelin üzerine bir tane TMemo bileşeni sürükleyip, Align özelliğini Client olarak ayarlayarak altındaki paneli kaplamasını sağlıyoruz.

Üstteki panelin üzerine üç tane TButton bileşeni ekliyoruz. Shift tuşu ile tıklayarak üç düğmeyi de seçtikten sonra Object Inspector’da TextSettings’in yanındaki + işaretini tıklayarak Font seçeneğinin yanındaki …’yı tıklayarak yazı boyutunu 16, Yazı tipi stilini Kalın yapıyoruz. Düğmelerin Text’lerini sırasıyla Sil, Kaydet ve Çık olarak ayarlıyoruz.

 Daha sonra TMemo bileşenin seçip onunda Font büyüklüğünü 14, stilini kalın yapıyoruz. Formumun son hali şöyle olmalı:

Yaptığımız bu tasarımın nasıl çalışır hale getirileceğini buradan görebilirsiniz.

31.08.2015 15:31:51


Etiketler: Android, pascal

Yorumlar

Anlatımınız için çok teşekkürler. Ellerinize sağlık. Yeni yeni android programlamaya başlıyorum ve en basit label rengini hala ayarlayabilmiş değilim. Yazı rengi değişiyor font rengi değişmiyor, parent kontrolden transparan false yapın deniyor onu dahi bulabilmiş değilim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Safe mode, 23.12.2015 22:10:08


Yazı hakkında yorum yapmak için, buraya tıklayın.

Kategoriler :

Arşiv :

Etiketler :

Bağlantılar :