Delphi Starter 10.1'da Zeos Bileşenleriyle Mdb(Ado) Veritabanı

Bir önceki yazıda, Delphi'nin veritabanı desteklemeyen Starter sürümünde, veritabanı işlemleri yapabilmek Zeos Bileşenleri kurulumunu anlatmıştım. Bu yazıda da Zeos ile mdb dosyaları nasıl kullanılır ondan bahsedeceğim.

Mdb dosyalarını oluşturmanın en kabul gören yollarında biri, Microsoft Access programını kullanmak. Eğer SQL bilginiz yeterli değilse, veritabanı olarak mdb kulllanırsanız, tıkandığınız noktalarda Access'in gelişmiş sorgulama araçlarından faydalanabilirsiniz. Yine Access sayesinde Excel'de yer alan bilgilerinizi çok rahat şekilde Access'e aktarabilirsiniz.

Mdb kullanmanın bir faydası da, Windows işletim sistemli cihazlarda sadece tek veritabanı dosyasını dağıtarak veritabanının kullanılabilmesi. Son kullanıcının ek hiçbir şey yüklenmeden programınızı kullanabilmesi de oldukça güzel bir özellik.

Programı yazmaya başlamadan önce Access'te aşağıdaki kayıt desenine sahip bir veritabanı oluşturuyoruz, veritabanını okul.mdb ismi ile kaydediyoruz.

Daha sonra da ZConnection, ZQuery, Datasource, DbGrid, Button ve DbNavigator bileşenleriyle aşğıdaki formu oluşturuyoruz.

Son olarak düğmenin tıklanma aşağıdaki kodları yazarak programı bitiriyoruz:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Zconnection1.disconnect;
  ZConnection1.LoginPrompt:=false;
  Zconnection1.Database:='Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;'+
    'Data Source='+GecerliKlasoruAl+'okul.mdb;'+'Mode=Share Deny None;'+
    'Persist Security Info=False';
  ZConnection1.Protocol:='ado';
  ZConnection1.Connect;
  if ZConnection1.Connected then
  begin
    ZQuery1.Connection:=ZConnection1;
    zquery1.SQL.Clear;
    zquery1.SQL.Add('SELECT * FROM ogrenci ORDER BY [no]');
    ZQuery1.Open;
    DataSource1.DataSet:=ZQuery1;
    DBGrid1.DataSource:=DataSource1;
    DBNavigator1.DataSource:=DataSource1;
    DBNavigator1.ShowHint:=True;
  end
  else
    ShowMessage('Veritabanına bağlanılamadı.');
end;

Burada bir noktayı vurgulamakta fayda var. 14. satırda öğrencilerin ekrana numara sırasına görmesi için ORDER BY ifadesi kullanılmış. Burada no alanının köşeli parantez içinde yazıldığı dikkatinizi çekmiştir. Bunun sebebi no ifadesinin Mdb veritabanlarında ayrılmış kelime(reserved word) olmasıdır. Bu alanı köşeli parantez olmadan yazdığınızda, bilgiler karşınıza sırasız bir şekilde gelecektir. Son olarak programı çalıştırıp düğmeye tıkladığımızda aşağıdaki görüntüyü elde ediyoruz.

Yaptığımız örneği buradan indirebilirsiniz. Zip dosyasındaki mdb dosyasını programın exe dosyasının yanına kopyalamanız gerekir. Mdb dosyası, tesadüfen oluşturulmuş 500 kadınlı erkekli insan ismi içermektedir, her türlü SQL denemelerinizde kullanabilirsiniz.

24.12.2016 17:59:14


Etiketler: veritabanı

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.

Yazı hakkında yorum yapmak için, buraya tıklayın.

Kategoriler :

Arşiv :

Etiketler :

Bağlantılar :