Ngrok ile Evden Site Yayınlama

2024'ün son aylarında nihayet 1000 Mbps internet erişimine sahip oldum.

Böyle bir hıza sahip olunca, evdeki WampServer'da yaptığım sitelere ve uygulamalara erişmek istedim. Ülkemizde CGNAT olmadan internete çıkmak hemen hemen mümkün olmadığından, bunun için alternatif yollar aramak gerekiyorl. Yaptığım araştırmalara göre bunun en basit yolu Ngrok kullanmakmış.

Sistem şu şekilde işliyor: Önce Ngrok sitesine üye oluyorsunuz ve size bir bağlantı kodu veriliyor. Daha sonra yayın yapacağınız bilgisayara Ngrok yazılımını kuruyorsunuz. Bu yazılımı çalıştırıp siteden verilen bağlantı kodunu girince, size bir url veriliyor(url https://84c5df474.ngrok-free.app şeklinde). Bu url'ye gidince evdeki 80 nolu portun yaptığı yayına ulaşabiliyorsunuz. Upload'ınız ne kadar iyiyse, ev server'ına erişmek de o kadar hızlı oluyor.Kurulum ile daha ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Tabii Ngrok'un ücretsiz versiyonunda deneyim çok pürüzsüz değil. Yayın sadece Ngrok yazılımı açıkken yapılıyor. Elektrik kesildi diyelim, bilgisayarı bu durumda yeniden başlayacak şekilde ayarlasınız bile, Ngrok çalışmadan yayın yapılmıyor. Ngrok her açıldığında da size verilen url değişiyor. Url'nin değişmemesi için ücretli pakete geçmeniz gerekiyor.

Ben evdeki bilgisayara Chrome Uzaktan Masaüstü ile bağlandığım için, böyle bir durum olduğunda uzaktan müdahele ile Ngrok'u devreye alırım diye düşünüyorum.

Ücretsiz versiyonda da olsa, Ngrok'la sitenize bağlandığınızda kullanıcı adı ve parola sorulmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bir de Ngrok'un verdiği url'yi kısaltmak için is.gd hizmetini kullandım. Bu url kısaltma servisinde, kendi kısaltmanızı ayarlayabildiğiniz için çok pratik oluyor.

2024, yapay zekanın ChatGPT ile aktif olarak hayatımıza girdiği yıl oldu. 2025'e de ChatGPT'ye Çin karşılığı olan DeepSeek ile başladık.

30.01.2025 06:20:20

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.

Yazı hakkında yorum yapmak için, buraya tıklayın.

Kategoriler :

Arşiv :

Etiketler :

Bağlantılar :